Desery są istotną częścią kuchni Bliskiego Wschodu, z jej charakterystycznym urokiem wynikającym z cech geograficznych i wpływów religijnych. Słodkie desery mogą odgrywać ważną rolę w uzupełnianiu energii, którą można stracić w palącym upale regionu. W kulturze Bliskiego Wschodu, w której obowiązuje zakaz picia alkoholu zgodnie z prawem islamskim, powstały różne rodzaje deserów, które pasują do herbaty.

 

Najbardziej znanym deserem z Bliskiego Wschodu są prawdopodobnie daktyle. Daktyle to dość popularna przekąska, ponieważ można je spożywać samodzielnie, stosować do słodzenia innych produktów spożywczych lub dodania im smaku. Palmy daktylowe dobrze rosną w gorącym i suchym klimacie, a ich owoce są nie tylko słodkie, ale również bogate w różnorodne składniki odżywcze. Daktyle od dawna są wykorzystywane jako wspaniałe źródło energii dla osób podróżujących przez pustynie ze względu na wysoką zawartość naturalnej fruktozy, która utrzymuje ich świeżość bez przetwarzania i chłodzenia, a obecnie są uważane za jeden z najbardziej nieodzownych elementów kuchni Bliskiego Wschodu.

 

 

Dualcool świeżość

suszone daktyle

 

Poza daktylami występuje wiele deserów, które słyną z filigranowych rozmiarów i intensywnej słodyczy. Do wielu z nich dodaje się orzechy i/lub produkty mleczne: Niektóre z najbardziej znanych słodyczy bliskowschodnich to baklava (ciasto nadziewane kruszonymi orzechami, np. pistacjami, migdałami i orzechami włoskimi), umm ali (pudding z chleba i mleka posypany orzechami) i kunafa (ciasto serowe nasączone syropem).

 

LG na Bliskim Wschodzie

 

Suchy i gorący pustynny klimat Bliskiego Wschodu jest pomocny przy tworzeniu i przechowywaniu tego typu deserów, jednak w dzisiejszych czasach ludzie dzięki postępowi technologicznemu nie muszą być na niego narażeni. Wysokie, pustynne temperatury zewnętrzne mają bardzo duży wpływ na systemy klimatyzacji powodując jego uszkodzenia i spadek wydajności. 

 

LG DualCool w ekstremalnych warunkach

 

Z tego względu firma LG przeprowadziła interesujący projekt, dzięki któremu można było przetestować poziom wydajności klimatyzatora ze sprężarką DUALCOOL. Projekt zakładał budowę bardzo czułej na zmianę temperatury wieży z czekolady, w dwóch pomieszczeniach chłodzonych przez klimatyzator LG i konwencjonalną jednostkę klimatyzacji. Zmianie uległa temperatura zewnętrzna, która w szczytowym okresie wynosiła aż 65°C. Aby wykonywać delikatną pracę z czekoladą, ważne jest utrzymanie temperatury w pomieszczeniu na poziomie około 20°C.

 

Czy udało się zbudować czekoladową wieżę? Obejrzyj wideo poniżej.